Duizend plastic bommen en granaten

In de hedendaagse dystopische wereld, verscheurd door eindeloze conflicten en geplaagd door onverzadigbare oorlogsmachines, voltrekt zich een surrealistische gebeurtenis die het cynisme van de situatie op pijnlijke wijze zichtbaar maakt. Origami des doods vult de lucht met candy waarbij zij, levend te midden van de verwoesting, een zoete geur van snoepbommen onthouden blijft.

Nu de goedkeuring is verkregen van de Ustaighted nights, F16 gevechtsvliegtuigen tezamen met al het reeds gesponsorde oude ijzer, in een stargate te laten verdwijnen, lijkt de kast met nostalgisch westers wapentuig aardig opgeruimd te raken. Voordat het laatste stuk door het westen gesponsord tot vernietigingsmachine verworden metaal in de strijd zal worden ingezet, wordt er gewerkt aan oplossingen om de strijd voort te kunnen zetten.

Oplossingen lijkt men te vinden, zowel in oude tradities als in de nieuwste ontwikkelingen. Zo wordt éénieder in het bezit van een 3D printer gerekruteerd om onderdeel uit te maken van de wapenindustrie waar men zogeheten snoepbommen print. Zelfs buiten de grenzen van het in conflict zijnde gebied draaien 3D printers overuren waarna de douane een oogje toeknijpt wanneer de snoepbommen worden getransporteerd richting de frontlinies.

Naast het gebruik maken van de nieuwste print technologie teneinde deze snoepbommen of candy bombs te produceren lijkt men zich te wenden tot ceremoniele Shintō-rituelen om het lekkernij daar te krijgen waar het zijn doel dient te vervullen. Origami des doods, zo berichtten media, wordt ingezet als wapentuig waarmee het verhaal een verdere cynische wending neemt. In de 6e eeuw werd papier in Japan geïntroduceerd. Gedurende deze periode kwam het vouwen van papier in beeld als een ceremonieel Shintō-ritueel. Het woord shintō is afgeleid van de Chinese tekens ‘shin’ en ‘tao’, en betekent zoveel als “De weg van de Kami”. De kunst van ori, ofwel het vouwen, lijkt men aardig onder de spreekwoordelijke knie te krijgen daar men verwacht de productie flink op te voeren.

We kunnen niet met zekerheid stellen of men uit wanhoop gedreven zich wendt tot de weg van de Kami om de destructieve moraal kracht bij te zetten, en of raining candy als misleidende term wordt ingezet maar dat er een meer cynische als zoete bijsmaak te bespeuren valt is evident.

3 gedachten over “Duizend plastic bommen en granaten

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: