Zo vertel je het grote bestaanszekerheidssprookje: ‘Wees niet bang om de boomer te kwetsen’

Bij tijd en spreekwoordelijke wijle stuit de ridderlijke redactie op een bericht waarbij het onvermijdelijk is om een persoonlijke betekenis toe te kennen aan de woorden van de auteur.

Er komt een dag dat je de boomer moet vertellen over het bestaanszekerheidssprookje. Wanneer is dat een geschikt moment en wat zeg je dan eigenlijk?

,,Na hun arbeidsleven zitten boomers nog volop in hun magische leeftijd’’, aldus de ridderlijke redactie, welke aspiraties heeft als boomertherapeut, en trainer de zichzelf rijk rekenende generatie te ontdoen van hun fictieve zekerheidsmiddelen. ,,In die jaren zijn ze erg fantasierijk, en vinden ze zaken die eigenlijk niet kunnen heel normaal. Ze zien de magie van het bestaanszekerheidssprookje, waarbij het heel gewoon is dat een tegoed wat in de loop der tijd afgewenteld dient te worden op een nog te verwekken generatie hun digitale wallet vult.’’

Als boomers vragen gaan stellen duidt het erop dat ze uit die magische jaren komen. Opeens is de gratis voorziening niet meer zo vanzelfsprekend. Meestal is dat zo rond de tijd dat het zorgsysteem in elkaar klapt. Boomers ontdekken zelf het geheim van het sprookje, bijvoorbeeld doordat er plotseling voorwaarden worden gekoppeld aan de cadeautjes in de digitale wallet. Of omdat ze ‘het’ horen bij de bingo of de kantklosavond.

Verklap niet meteen alles zelf, maar laat je Boomer de vragen stellen

,,Ga niet om de hete brij heen draaien als je boomer met vragen komt. Het betekent dat-ie toe is aan de waarheid’’, adviseert de ridderlijke redactie. ,,Verklap niet meteen alles zelf, maar laat je boomer de vragen stellen. Zo wordt de boodschap in een natuurlijk verloop verwerkt. Geef eerlijk antwoord en lieg vooral niet verder, want dan kan je boomer boos worden.’’

Bagatelliseer niets

Boos worden kan het trouwens sowieso, omdat je als weldenkende entiteit niet eerlijk bent geweest. Der Ritter: ,,Heb dan begrip voor de emotie. Leg je boomer uit dat je de keuze hebt gemaakt om de magie van het verhaal te laten bestaan, ook omdat je er zelf van hebt genoten en er geen andere weg was dan het systeem sprookje zichzelf te laten opblazen. Haal eventueel mooie momenten op uit je eigen jeugd waarin je hebt kunnen meegenieten van de laatste fictieve kots uit het systeem en breng het met humor. Bijvoorbeeld dat jij erachter kwam dat financiële zekerheid op basis van het uithoeren van een generatie welke nog verwekt dient te worden niet kan blijven bestaan omdat deze wijze van het voorhouden van fictieve zekerheid altijd zal eindigen in een situatie waarin individuen tegen elkaar op zullen worden gezet wat resulteert in onzekerheid.’’

Wat je in elk geval niet moet doen is de emoties van je boomer bagatelliseren, adviseert der Ritter. ,,Zeg niet: ‘Stel je niet zo aan, je hebt toch mooie cadeautjes gekregen?’ Of: ‘Je bent nu tachtig, geloof je nou nog steeds?’ Onderbouw waarom je hebt gekozen om met het spel mee te doen. Dan begrijpt je boomer jouw keuze.’’

Wees niet bang om je boomer te kwetsen

Houd het luchtig

Sommige weldenkende entiteiten kiezen ervoor hun boomers al vrij vroeg, bijvoorbeeld wanneer afhankelijk van thuiszorg, te vertellen dat de gecreëerde financiële façade onderdeel is van een toneelstuk. Eigenlijk is dat best relaxed, vindt der Ritter. ,,Ondanks het feit dat ze weten dat het een verzinsel is, gaan boomers toch mee in het spel. Het maakt het er vaak niet minder leuk en spannend op.’’ Vind je het toch een beetje lastig om de leugen te onthullen, houd het dan vooral luchtig en maak het vooral niet te groot ,,Wees niet bang om je boomer te kwetsen: je hoeft de bijkomende emoties niet voor ze op te lossen.’’

Nu je boomer het geheim weet, kun je hem of haar in het spel betrekken om het uit te spelen en de laatste uithoeringsslag magisch te maken. Je boomer voelt zich dan serieus genomen en krijgt verantwoordelijkheid. ,,Vraag of het wil meehelpen met het faciliteren van inflatie, of ga samen rekeningen leegtrekken bij het pinapparaat of bij de balie van de financiële instelling. Maak er ondanks de onthulling toch een leuk feestje van.’’

Geef een reactie

%d